Friday, January 9, 2015

Random Tots

Assalamualaikum,

Pernah x terfikir..kadang2 jam lg mahal dari masa.

Kalau tbe2 kita terasa nak buat baik (eg menderma ke tlg org ke berubah sikap ke arah kebaikan ke..), terus buat.. dan sila bersyukur sbb masa tu Allah bg kita  hidayah sebenarnye. So jgn lepaskan peluan tu masa kita diĆ­ngat'kan oleh Allah. Direct sampai kat hati. And kalau risau diri tu x ikhlas masa buat baik tu..buat je jugak..sbb ustazah pesan syaitan ni mmg suka tanam penyakit was2 dlm diri manusia..so kita buat je jugak..yg menilai Allah kelak..xpe je..derma je jugak contohnye.

And lg satu..manusia ni akan bercakap melambangkan diri dia. "Whatever u says shows ur inside"..hehe peribahasa sendiri. So kita boleh tgk cara org berfikir and tgk sesuatu perkara. The more u talk, the more u reveal. Hmm.

And bykkan sebut yg baik and baca quran zikir dan selawat supaya bila kita nazak nt bende2 tu yg akan mengalir dari mulut kita. Insya Allah.

Okeh, jom selawat at least sekali di hari Jumaat ni.

Wassalam.




Thursday, August 7, 2014

Allah rindu pd kita :)

Tahukah anda, kdg2 ujian yg dtg dlm hidup kita adalah kerana Allah rindu dgn kita? Allah rindu nak dgr kita merintih dan meminta pd Dia. Sbb most of the time, manusia akan lupa pd pencipta di saat senang dan mula mencari pencipta di saat susah.

Teringat pesan ayah sy : "Ada org diberi kesempitan hidup dan kesusahan di dunia dan dia masuk syurga kerananya. Dan ade org diberi kesenangan dan limpahan kekayaan di dunia dan dia masuk neraka kerananya".

Prof Muhaya pulak kata "Kesenangan dan kesusahan di dunia bukanlah tanda kasih syg or benci Allah pd hambanya kerana dunia ini tempat ujian. Jadi segalanya adalah ujian dan akhirat kelaklah tempat balasan."



Jadi, kuat dan sabarlah atas segala ujian. Ingat Allah rindu pd kita tu. Jadi, jumpalah Dia dan mintalah ketenagan dariNya.